joi, 12 iulie 2012

Moldovenii ne-au dat clasă la limba română

Foarte multă lume crede că apa plată nu este apă minerală. Apă minerală nu înseamnă apă cu dioxid de carbon, cu acele bule, ci apă cu substanțe minerale, care există și în apa plată, ceea ce o face diferită de apa de la chiuvetă. Diferența se face prin termenii carbogazoasă și plată (necarbogazoasă). Pe orice etichetă scrie ceva asemănător cu: „Apă minerală plată” sau Apă minerală carbogazoasă”.

Când eram mai micuță, m-am dus odată să cumpăr apă plată. I-am cerut vânzătoarei „apă minerală”, așteptând să mă întrebe „carbogazoasă sau plată?”. Vă imaginați ce a urmat, evident că în loc de întrebare, am primit o sticlă de apă carbogazoasă. I-am zis apoi că voiam apă plată și mi-a zis că eu am cerut „apă minerală”.

Mi-am dat seama că vânzătoarele, deși au toată ziua eticheta în față, nu cunosc diferența dintre apa minerală și carbogazoasă și astfel m-am complăcut în limbajul lor, ca să fiu servită cu ce vreau la magazin. 

În excursie prin Republica Moldova m-am dus într-un magazin să-mi iau apă carbogazoasă:
„Dați-mi, vă rog, o apă minerală!”
„Gazoasă sau negazoasă?”

Pe moment mi-a venit să râd de felul cum zic ei la apa minerală, dar apoi mi-am dat seama că diferența dintre termenii carbogazoasă și gazoasă nu este foarte mare și primisem întrebarea pe care o așteptasem de când eram copil. Culmea ironiei, nu în țara mea, ci în Moldova.

3 comentarii:

  1. sti care e problema pe tine nu te intereseaza comunicarea ci limba romana.... In toata perioada lui Ceausescu s-au folosit termenii sub forma aceea apa plata si apa minerala. Nu toata lumea are scoala multa si nus tiu diferentele dintre cele doua tipuri de apa. vanzatoarele in general sunt cu studii medii sau 4 clase, deci de unde notiunile pentru plaat sau minerala. Ceea ce cred este ca doar vrei sa te dai amre cat de culta esti si uiti de unde provenim cu totii si unde ne-am prostit, de fapt ne-au prostit comunistii.
    Asta este comunica si traiesteti viata. Apropo de termenul LOL este de un grotesc fantastic, cum inveti putina engleza cum folosesti LOL, un fel de manelarie a limbii romane.

    RăspundețiȘtergere
  2. Off-topic:
    Comentez pt prima oara pe acest blog (unde am ajuns urmand linkul dintr-un comentariu de pe http://scri.ro/apa-minerala-sau-apa-carbogazoasa-2422.html#comments ) - bine v-am gasit, spor si succes in continuare.

    On-topic (macar oarecat si oarecum):
    "Apă minerală nu înseamnă apă cu dioxid de carbon, cu acele bule, ci apă cu substanțe minerale, care există și în apa plată, ceea ce o face diferită de apa de la chiuvetă."
    Consider ca faci o confuzie: intr-adevar termenul "apa minerala" NU presupune ca apa sa fie (neaparat) SI carbogazoasa, dar antonimele "carbogazoasa" <-> "plata" se refera la un ANUMIT domeniu de caracteristici, care n-are nici o legatura cu un alt domeniu de caracteristici - cu faptul ca acea apa poate sa fie (la limita) distilata (demineralizata) sau potabila (cu un continut de saruri (si o distributie a tipuluii acestora) care se incadreaza intre limitele "normale", frecvent intalnite cam pretutindeni) sau poate fi "minerala" (cu un continut de saruri mai ridicat / mai neobisnuit decat cel al apei potabile).
    In consecinta o apa minerala (sau una potabila, sau chiar si una demineralizata) poate sa fie plata sau sa fie carbogazoasa, la fel cum o apa carbogazoasa (sau una plata) poate sa fie minerala sau potabila (sau chiar - desi este neuzual - distilata).

    "I-am cerut vânzătoarei „apă minerală”, așteptând să mă întrebe „carbogazoasă sau plată?”."
    Ai fi primit in schimb intrebarea dorita daca - in loc sa ceri simplu "o apa minerala" (indicand astfel in mod indirect, implicit, faptul ca iti este indiferent CE TIP de apa minerala iti este oferit) - ai fi cerut "dati-mi va rog un "Borsec" (sau "un Buzias", sau "o Lipova"): avand cate doua varietati din fiecare, in absenta oricarei indicatii de preferinta vanzatoarea ar fi fost nevoita sa te intrebe de care doresti - minerala sau plata (facand astfel tocmai confuzia de domenii pe care am lamurit-o mai sus), iar dumneata i-ai fi putut raspunde (altfel decat te intrebase) "carbogazoasa".

    RăspundețiȘtergere
  3. iema, trebuia sa spui apa minerala plata. Abreviaza dracu mai multe cuvinte, cand te duci sa cumperi ceva. HAHALERA reaq.

    RăspundețiȘtergere